Three Stories North | Splinter Society Architects

  • Three Stories North | Splinter Society Architects
  • Projects - June 2020
  • ARCHITECT Splinter Society
  • PHOTOGRAPHY Sharyn Cairns

In its most recent incar­na­tion, Three Sto­ries North is an untra­di­tion­al fam­i­ly home that embraces its lay­ered his­to­ry.

Work­ing with cre­ative clients, the design approach is informed by their ini­tial belief that beneath its pre­vi­ous ren­o­va­tions the building’s indus­tri­al her­itage is quite unique. The project’s pri­ma­ry objec­tive is to realise its exist­ing poten­tial rather than replace it with some­thing entire­ly new.

The design is first and fore­most a process of reduc­tion to allow the char­ac­ter of the orig­i­nal build­ing to be the pri­ma­ry fea­ture. A key com­po­nent of this is to retain and reveal the mason­ry con­struc­tion giv­ing the home an unde­ni­able ware­house feel. Many orig­i­nal details such as arched doors and fire­places are main­tained in work­ing order. Where pos­si­ble the imper­fec­tion of the brick walls are cel­e­brat­ed as an indi­ca­tion of their his­to­ry. At a few points glaz­ing is used to fill gaps in the mason­ry to clear­ly delin­eate what is orig­i­nal and what is new. At the ground lev­el, the orig­i­nal tim­ber ceil­ings are also exposed.

Once two sep­a­rate town­hous­es, the space is bisect­ed by a mason­ry wall across all three sto­ries which forms the axis for cir­cu­la­tion. The lev­els are joined by a stair which hangs from this wall, inspired by an indus­tri­al fire stair. Divid­ing the plan per­pen­dic­u­lar­ly, a cen­tral core forms a chim­ney-like fea­ture which extends through a 9m high sky­light while pro­vid­ing join­ery ele­ments to each of the spaces. With­in the three-dimen­sion­al cross sec­tion, half of the house if zoned for pub­lic spaces, a quar­ter to more inti­mate spaces and the remain­ing quar­ter forms the dra­mat­ic void which con­nects the three sto­ries and entry.

The con­sid­er­able inter­nal space is prac­ti­cal­ly indis­cernible from the unas­sum­ing tra­di­tion­al exte­ri­or. The entry is set back from the orig­i­nal façade cre­at­ing an entry court­yard and allow­ing a 3‑storey glass façade to bring a sub­stan­tial amount of light into the spaces as well as open­ing up to a large tree canopy in the streetscape. A large door is fash­ioned from 140-year-old tim­ber joists repur­posed from the demolition.

As a bal­ance to the larg­er archi­tec­tur­al spaces, the liv­ing spaces are much more inti­mate, char­ac­terised by sub­tle colours, tex­ture and plush soft fur­nish­ings. Rough sawn tim­ber lines the walls and recy­cled tim­ber cre­ates join­ery adding warmth. Strong black detail­ing in the new areas cre­ate a dis­tinct­ly mod­ern con­trast to the brick­work of the orig­i­nal build­ing while link­ing to the indus­tri­al character.

This project features Ross Gardam’s Nebulae 12 Chandelier in Textured Black Glass & Black Anodised Aluminium.

 

Splinter Society Architects
splintersociety.com

Discover More

Nickolas Gurtler fashions a black and white palette for Sydney hair studio Cole Hair, designed to evoke a sense of internal fierceness with elements inspired by Tom Ford.

EXPLORE PROJECT /

Returning for the first time in a decade, Stylecraft's much-loved Bowling for Cancer event took place over seven events across Australia last month.

EXPLORE PROJECT /

The 30th annual ICFF 2019 NYC is sadly over! We miss it already but we’d like to take this opportunity to thank everyone who visited our booth!

EXPLORE PROJECT /

The Westin Brisbane opened in late 2018, offering an urban retreat for leisure and business travellers.

EXPLORE PROJECT /

Elevating a Ranch into a Sophisticated, Contemporary Home: The Coral Gables Residence Project

EXPLORE PROJECT /

Nestled into the landscape and within the surrounds of newly established gardens sits the Homestead.

EXPLORE PROJECT /

Deep in the heart of the West Hobart Bush lies a unique hidden designer retreat.

EXPLORE PROJECT /

Lockleys development, the Adelaide oasis where luxury meets style. A showcase of modern elegance, with a refined and sophisticated aesthetic.

EXPLORE PROJECT /

Located in the north-side suburb of Northcote, the Cornerstone House emerges as an ode to the rugged beauty inspired by the project site itself, referencing the quarries that once typified the area.

EXPLORE PROJECT /