Marathon House | Neil Architecture

  • Marathon House | Neil Architecture
  • Projects - May 2021
  • ARCHITECT Neil Architecture
  • PHOTOGRAPHY Timothy Kaye
  • STYLING Karin Bochnik
  • BUILDER Guild
  • LANDSCAPE DESIGN Ben Scott Garden Design

Marathon House by Neil Architecture is a thoughtful addition to an Italianate Victorian house in Hawthorn East – a characterful yet compact home extended to meet the demands of contemporary family living.

The clients approached Neil Architecture with a desire to increase and elevate their living spaces in response to the lifestyle of their growing family. Connection and privacy were to be skilfully balanced, giving opportunity for the family to come together as a unit or retreat in solitude. Neil Architecture applied a rigorous and pragmatic approach to find an appropriate spatial response. “We are always responding to constraints to problem solve and find the best solution,” explains Director David Neil.

With laneway access and a north-facing living aspect, the plan was rationalised to maximise natural light and provide relaxed, flexible spaces to support daily life. A double-storey rear addition of repurposed brick accommodates generous living and entertaining areas, with the kids’ areas contained in the copper-clad upper level. “The plan is L-shaped, wrapping around a landscaped courtyard with a connection to the garage,” explains David. This private, inward-facing arrangement draws light and garden vistas into the home, converting the once dark and insular home into a light-filled, contemporary dwelling.

Neil Architecture reinterpreted the home’s original decorative façade, archways and embellishments with a considered and contemporary hand. Broad sweeping archways form a repeated motif, tenderly referencing the home’s arched frontage while drawing together old and new, inside and out. The extension sits comfortably in its suburban context, a recessive composition of simple geometries expressed in burnished tones of brick and copper. “We wanted to re-use the brick from demolition,” explains David. “Introducing copper gives a complementary weathered patina, softened and mellow against the brick.”

Neil Architecture consciously created distance between the children’s and adults’ zones, affording privacy and separation for each member of the family. The upper level accommodates the kids’ bedrooms and bathrooms, with a generous multi-use space to hang out with friends. Elba marble Hemera Desk Lamp by Ross Gardam for New Volumes and a graphic Japanese tile, INAX Yohen Border from Artedomus, enliven the kids’ bathroom. The tile’s stacked format and subtle sense of natural variation creates a playful tactility and grain, offset by the solidity of marble.

This article originally featured on The Local Project.

Written by Hayley Curnow.

 

Marathon House by Neil Architecture
neilarchitecture.com.au

Discover More

Inspired by the beautiful views of the Sydney Harbour and leafy surrounds, Cloth & Stone creates an open plan living design for Mosman House.

EXPLORE PROJECT /

Launched in Milan Design Week, Volant is a modern chandelier that’s almost akin to a kinetic sculpture.

EXPLORE PROJECT /

Rosanna Ceravolo were tasked with updating and modernising the 2 bedroom art deco apartment in Melbourne’s inner city suburb of South Yarra.

EXPLORE PROJECT /

Interior Design firm Renegade Design Studio, reinvents a tired Queensland apartment into a fresh and naturally styled contemporary space for a growing young family.

EXPLORE PROJECT /

Techne Architects Design Modernist Dream Home in Carlton North.

EXPLORE PROJECT /

Launching in Sydney during ‘Saturday Indesign’, the new Place Hub enables a simply beautiful place to meet, learn and be together.

EXPLORE PROJECT /

The Florida House is located on the on the lands of the Bunurong/Boonwurrung people, the traditional owners of the area.

EXPLORE PROJECT /

In its most recent incar­na­tion, Three Sto­ries North is an untra­di­tion­al fam­i­ly home that embraces its lay­ered his­to­ry.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam products feature extensively throughout 55 Clarence Street, with multiple uses of the dynamic Adapt commercial lounge and the versatile Noon Table collection.

EXPLORE PROJECT /