Cornerstone House | Splinter Society Architecture

  • Cornerstone House | Splinter Society Architecture
  • Projects - December 2019
  • ARCHITECT Splinter Society Architecture
  • PHOTOGRAPHY Sharyn Cairns
  • STYLING Swee Design

Located in the north-side suburb of Northcote, the Cornerstone House emerges as an ode to the rugged beauty inspired by the project site itself, referencing the quarries that once typified the area.

A stone quarry is an awe-inspiring place where raw meets refined at an impressive scale. The approach to the design is likewise to push the opposing notions into a harmonious balance that adds rich experiential qualities into the fabric of the building, ultimately creating an enhanced living space for our clients.

Literally, a Cornerstone House, the starting point for the design is a series of a dozen large boulders positioned at key moments throughout the project. The massive rocks are largely left in a rough state just as they are when extracted from the earth, preserving and highlighting the markings from industrial tooling. At points these are partitions, joinery, flooring, landscaping and even occasionally furniture. In construction, the cornerstones were first craned onto site and the structure was built around them.

As a counterpart to the natural, split face stone, the architecture creates a fine-line, rhythmic vernacular with black steel cladding externally on the two-storey volume. This is carried into the interior spaces with blackened timber slats and fine steel handrails. Carefully considering refinement and balance, the house is infused with warmth through the use of natural timbers, rose-tone metals and colourful soft furnishings creating a strong variation in texture and finish. At times these are activated by changing light conditions through the day and at others they create more tactile interactions for the inhabitants.

With an intentional emphasis on enjoyment, the design embraces a sense of glamour both internally and externally. The rich palette includes metallic highlights and teal velvets which cultivates a distinctly swanky atmosphere. Functionally, the design is equipped with all the key components for a good party, which are discretely integrated into the architectural detailing.
Responding to the neighbouring buildings, the massing is set to one side of the site to mitigate the imposing scale and sit respectfully into the streetscape. The roofline of the house follows the pitched form and curves down floating over airy living and dining spaces. The positioning of the house provides protection from neighbouring sightlines resulting in a secluded pool surrounded by a garden setting. The hardness of the architecture is offset by the softness of the landscaping and the curving walkways.

As a symphony of contrast, the Cornerstone House is ultimately a robust design for a refined lifestyle.

Styled by Swee Design, featuring Ross Gardam Noon Armchair, Noon Coffee TablesSilhouette Pendant Light, and Hemera Desk Lamp.

 

Cornerstone House | Splinter Society
splintersociety.com

Discover More

Intentionally ambiguous, the brutalist inspired sculptural form reveals its archetype when illuminated.

EXPLORE PROJECT /

Techne Architects Design Modernist Dream Home in Carlton North.

EXPLORE PROJECT /

A historic house, modernised through interior design while respecting original details and honour the maritime industrial past of this historic house.

EXPLORE PROJECT /

Darren James Interiors team were engaged to remodel the existing lower level kitchen, dining and living spaces as well as updating the interior to better reflect their clients’ personalities.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam’s latest work, the Arbour Linear Pendant, is a continual timber solid, formed to unite space and celebrate the beauty of the natural.

EXPLORE PROJECT /

Nestled into the landscape and within the surrounds of newly established gardens sits the Homestead.

EXPLORE PROJECT /

The latest addition to the already versatile collection of lounges and accessories which make up the Adapt Collection.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam Previews Ceto Circlet, to be launched at TRANSCENDENCE as a part of Milan Design Week 2023.

EXPLORE PROJECT /

Located in The Genting Centre on Lim Teck Kim Rd, Stylecraft‘s Singapore showroom, designed by HASSELL, is personified by a bold use of colour and combination of materials to stage furniture, lighting and accessory collections.

EXPLORE PROJECT /