Grid House | Doherty Design Studio

  • Grid House | Doherty Design Studio
  • Lighting - December 2022
  • ARCHITECT Doherty Design Studio
  • PHOTOGRAPHY Timothy Kaye
  • STYLING Bea + Co.

Grid House by Doherty Design Studio, an elegant Edwardian renovation.

This renovated Edwardian weatherboard is home to a young family who had become attached to the property and local area, but had outgrown the footprint of the house. Working alongside Ari Alexander, Doherty Design Studio were engaged to both spatially replan and redesign the interior spaces in a manner that honoured the existing architecture, while clearly expressing a desire for modernity.

 

The brief called for two additional bedrooms, an additional bathroom, a rumpus space for the children and for everything to feel calm, open and light. Given the scale of the site, the only real way to achieve this was to go up, so they went up. Blue tones provide adornment and interest, and through repetition, became a connecting thread between all spaces. Colour is also used to delineate one space from another, defining and celebrating this marriage of the old and the new

Consistency and repetition through colour also allowed other decorative elements to successfully co-exist. V-groove panelling and vertical timber battens (a contemporary nod to the traditional weatherboard aesthetic) add texture, warmth and ornamentation while also expressing geometric form and thus creating a ‘grid’ motif through joinery.

A strong connection between the interior and exterior spaces was achieved by reorienting the kitchen, dining and living towards the garden and pool. No matter where you stand, you’re always facing greenery and in prime position to cannonball into the pool. The back extension also saw the introduction of a ‘floating’ glazed box, designed and positioned so that anyone inside feels completely immersed in the garden.

Throughout the entire process the clients were heavily involved in decoration and furniture. With such an established art collection (that embraces bold colour), everyone was keen to make sure the new spaces considered this final layer of design and decoration, allowing colourful artworks, elegantly designed pieces, joinery and materials to all work cohesively.

This project featured our Nebulae Vertical Chandelier in Textured Black Glass with Black anodised finish.

Discover More

Launched in Milan Design Week, Volant is a modern chandelier that’s almost akin to a kinetic sculpture.

EXPLORE PROJECT /

Elevating a Ranch into a Sophisticated, Contemporary Home: The Coral Gables Residence Project

EXPLORE PROJECT /

Using design elements form the Adapt Lounge, the Adapt Round Ottoman is a moveable upholstered stool that provides flexible seating for home and office spaces.

EXPLORE PROJECT /

A new two-storey addition echoes the original vernacular of the heritage Malvern East bungalow, designed by Melbourne based Wyk Architecture.

EXPLORE PROJECT /

Behind the scenes look at the making of process for Volant, made in our Melbourne-based workshop.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam Unveils Hemera Accorsi, the first Objects & Editions piece for 2023.

EXPLORE PROJECT /

Fairfield House saw the renovation, extension and first floor addition to a quaint single-fronted weatherboard Victorian cottage.

EXPLORE PROJECT /

Ellivo Architects was tasked with creating a new home for Inland Rail as part of the Australian Rail Track Corporation (ARTC) to house teams delivering thirteen rail projects over seven years.

EXPLORE PROJECT /

Warehouse Greenhouse is about the past and the future. It is a story of industrialisation and human occupation, and an attempt to reconcile these with the natural environment.

EXPLORE PROJECT /