Brunswick Lean-To | Blair Smith Architecture

  • Brunswick Lean-To | Blair Smith Architecture
  • Projects - December 2020
  • ARCHITECT Blair Smith Architecture
  • PHOTOGRAPHY Tom Ross
  • STYLING Jessica Lillico
  • BUILDER Cale Peters Constructions

Contemporary design meets practicality in Blair Smith Architecture's Brunswick lean-to project

This addition to a heritage listed cottage in Brunswick, Melbourne, is product of an ongoing conversation Blair Smith had with the clients on the ways their life can be enriched through a modest architectural intervention. The new build was limited to a footprint of only fifty one square metres and is positioned on site in a way that would retain their edible garden.

 

“In my very first conversation with a couple based in Brunswick about a small addition to their cottage, they spoke of looking forward to the design process with equal measure to moving into the finished house. This sentiment was indication of what would soon become a heart-warming and fulfilling procurement journey, enhanced through the introduction of a meticulous young builder who slotted into our personal dynamic beautifully.

 

When friendships are formed via an architectural commission, those involved see the building through a different lens to others…this physical thing becomes more than the grain in the timber cladding or a shadow that moves across the floor, it is imbued with the spirit of your collective aspirations.” Says Blair Smith.

The new building takes formal and programmatic cues from the dilapidated lean-to structure it replaces. Atypical to most inner-city extensions, the original lounge room within the cottage is retained as the main living area, meaning that the footprint of the contemporary addition could be minimised.

Lighting included

Masson for Light ‘Tullyspot’; Ross Gardam Polar Wall Light; Ross Gardam Silhouette Wall Light; Flos Mini Glo-Ball from Euroluce; vintage pendant restored by owner.

The northern façade is characterised by three sliding timber screens on a single track. The screens have numerous purposes…they control heat gain, glare and offer an increased level of privacy to surrounding development. Each screen has an integrated fly-screen and can be locked across a dedicated doorway, allowing the occupants to leave the house on hot days while it is secure and passively cooled. In turn, each screen has a dedicated portion of solid wall for it to be parked on, so that views and light can be completely unobstructed if required.

This project forms a part of the practice’s ongoing investigation into a sensitive approach to small footprint residential regeneration.

Blair Smith Architecture
blairsmith.com.au

Discover More

Utilising Ross Gardam’s beautiful residential Noon Lounge and commercial Tailored Lounges, James Dunlop Textiles presents: La Primavera Collection.

EXPLORE PROJECT /

Méne celebrates our sense of awe with the celestial. View the Méne glass making process, a result of the studio’s continual experimentations with traditional optic glass blowing techniques.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam products feature extensively throughout 55 Clarence Street, with multiple uses of the dynamic Adapt commercial lounge and the versatile Noon Table collection.

EXPLORE PROJECT /

Ross Gardam Previews Ceto Circlet, to be launched at TRANSCENDENCE as a part of Milan Design Week 2023.

EXPLORE PROJECT /

Techne Architects Design Modernist Dream Home in Carlton North.

EXPLORE PROJECT /

Grid House, an elegant Edwardian renovation by Doherty Design studio who were engaged to both spatially replan and redesign the interior spaces.

EXPLORE PROJECT /

Summoning the presence of the otherworldly, drawn from the deep, Noctiluca’s ethereal form transcends the everyday.

EXPLORE PROJECT /

Avoiding the unnecessary, Bayside House by Adam Kane Architects is an exercise in refined restraint, purposefully designed for its custodians to grow with, and into.

EXPLORE PROJECT /

Launching in Sydney during ‘Saturday Indesign’, the new Place Hub enables a simply beautiful place to meet, learn and be together.

EXPLORE PROJECT /